Almanya ekonomi enstitüleri büyüme tahminlerini düşürdü
5 Ekonomi Araştırma Enstitüsü Almanya'nın 2025-2026'yı kapsayan büyüme tahminlerini güncelledi.

Fotoğraf: Pixabay
Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo) de içinde yer aldığı beş ekonomi kuruluşu, ABD'nin Avrupa Birliği’ne (AB) karşı çelik, alüminyum ve otomobillere yönelik ilk tarifelerini dikkate alarak bu yıl ülkede Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 0,8'den yüzde 0,1'e indirdiklerini bildirdi.
5 enstitü ekonomiye ilişkin daha önce paylaştıkları 2025-2026'yı kapsayan büyüme tahminlerini güncelledi.
Kuruluşların ortak hazırladığı "Jeopolitik Çalkantılar Krizi Şiddetlendiriyor ve Yapısal Reformlar Daha da Acil Hale Geliyor" başlıklı rapora göre, bu yıl için GSYH büyüme tahmini yüzde 0,8'den 0,1'e çekildi. Ortak raporda, ekonominin gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 1,3’te sabit bırakıldı. Raporda, ülkede daha fazla işsiz ve daha az çalışan tahmininde bulunuldu.
İşsizlik yükselecek
İstihdam edilen kişi sayısının bu yıl 46 milyon 82 binden 46 milyon 19 bine ineceği öngörülen raporda, işsizlik oranının 2025'te yüzde 6'dan 6,3'e yükseleceği tahmininde bulunuldu.
Raporda, işsizliğin 2 milyon 952 bin kişiye çıkacağı öngörüldü. Yıllık enflasyonun bu yıl yüzde 2,2'de kalacağı, gelecek yıl ise yüzde 2,1'e düşeceği öngörüsü paylaşıldı.Rapora göre, Almanya'nın ekonomik durumu daha da kötüleşecek. Almanya ekonomisinin bu yılın başında önemli iç ve dış politika değişiklikleriyle karakterize edilen bir kriz içinde olduğu belirtilerek, "Özellikle hükümet değişikliği nedeniyle Almanya'da ekonomik politika belirsizliği yüksek. ABD’nin korumacı ticaret politikası da Alman ekonomisi üzerinde baskı oluşturmaktadır. Almanya'daki ekonomik zayıflık hem konjonktürel hem de yapısal niteliktedir. Alman şirketleri, özellikle Çin'den gelen yoğun uluslararası rekabetle karşı karşıyadır. Enerji krizinden bu yana, enerji yoğun sanayideki üretimin bir kısmı da kalıcı olarak kaybedilmiştir. Azalan çalışan nüfus ve yüksek bürokrasi, Alman ekonomisinin yapısal zayıflıklarını daha da kötüleştiriyor." ifadelerine yer verildi.
Almanya ekonomisine baskı uygulayacak
Ortak raporda, Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ve dün askıya aldığı ek gümrük vergilerinin Almanya ekonomisini baskılayacağı ve muhtemelen olumsuz etkileri ikiye katlayabileceği de belirtildi.
Kısa vadede ekonomik faaliyetlerin ABD'nin yeni gümrük tarifelerinden ve devam eden belirsizlikten etkileneceği belirtilen raporda, "Özellikle otomobil tarifelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ticaret çatışması, bu yıl ve önümüzdeki yıl GSYH'yi yüzde 0,1 puan azaltabilir. Ve bu henüz yeni getirilen tarifelerin etkilerini hesaba katmıyor. Bu tarifelerin yürürlükte kalması halinde, ABD'nin tarife politikasının azaltıcı etkisi iki kat daha güçlü bile olabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.
Bu arada, kuruluşların yeni tahminleri, Washington yönetiminin AB alüminyum, çelik ve otomobillerine uyguladığı ve halen yürürlükte olan yüzde 25'lik gümrük vergilerini hesaba katarken, 2 Nisan’da açıklanan ve dün 90 günlük bir süre için askıya alınan diğer mallara uygulanan yüzde 20'lik gümrük vergisi artışlarını hesaba katmıyor.
Küresel ekonomide büyük değişiklik
Ortak raporda, küresel ekonomide büyük değişiklik olduğu, gelişmiş ekonomilerdeki büyüme hızının, özellikle ABD ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle yavaşlayacağı tahmininde bulunuldu.
Belirsizlik ve ticari engellerin Avrupa ekonomisi üzerinde baskı oluşturduğu belirtilen raporda, "Başta Çin olmak üzere gelişmekte olan piyasaların görünümü, Çin ekonomisinin genişlemesini yavaşlatabilecek olan ABD'nin gümrük vergisi politikası nedeniyle kötüleşmiştir. Yüksek gümrük vergileri doğrudan yabancı yatırımlarda da düşüşe yol açabilir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda "ABD hükümeti, küresel ticareti yavaşlatan ve üretim maliyetlerini artıran yeni ticaret engelleri koymaya başladı. Ticaret politikası önlemlerindeki bu öngörülemezlik ekonomik belirsizliğe yol açmakta ve bu da yatırımları engellemektedir" denildi.
Rapor, hükümetin ekonomik tahmini için temel teşkil ediyor
Almanya ekonomisine ilişkin rapor, Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), RWI Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü ve Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW Berlin) tarafından hazırlandı.
Rapor, Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı adına yılda iki kez yayımlanıyor.
Söz konusu rapor, Almanya hükümetinin ekonomik tahmini için temel teşkil ediyor, bu da kamu bütçelerinin hazırlanması için zemin oluşturuyor.
Bu arada, Almanya ekonomisi 2024'ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ekonomi, 2023'te yüzde 0,3 daralmıştı.
Almanya’da Federal Meclis, martta altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması ve savaş sanayi harcamalarının gelecekte "borç freni" uygulamasından çıkarılması için anayasa değişikliği yapılmasına "evet" demişti. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et